Avtomatiziran obračun prispevkov

Med računovodskimi opravili je prav obračun prispevkov tista obveznost, ki pesti praktično vsakega podjetnika. Ne le zato, ker obračun spremljajo znatni stroški, temveč tudi zato, ker je treba obračun seveda opraviti in ugotoviti, katera plačila so zahtevana in v kakšnih zneskih. To velja za vsako podjetje in tudi za samostojne podjetnike, ki bodo imeli pravzaprav s tem še nekaj dodatnega dela, če ne koristijo storitev računovodskega servisa.

V večjih podjetjih je z obračunom prispevkov in drugimi sorodnimi opravki seveda še več dela, a za to običajno skrbijo računovodski servisi ali pa zaposlena računovodska ekipa. Vseeno ima podjetje na svoji strani nekatere odgovornosti, ki si jih lahko na različne načine olajša. Obračun prispevkov je načeloma možno v veliki meri kar avtomatizirati, to je gotovo atraktivna rešitev za praktično vsako podjetje.

Program za obračun prispevkov

To storimo seveda tako, da se poslužimo pomoči računalniških računovodskih orodij, ki imajo funkcionalnosti za delo s prispevki. Vsekakor se splača izbrati zmogljiv sistem te vrste, saj nam ta orodja močno pomagajo pri praktično vseh pomembnih opravilih pri upravljanju podjetja, obračun prispevkov pa je le ena izmed uporabnih funkcij.

Običajno se prispevke obračunava v sklopu obračuna plač. Program mora pri tem ponujati vse potrebne nastavitve, določiti moramo vsaj zavarovalno podlago in osnovo, dodamo pa še morebitne dodatke. Zelo koristno je, če program lahko sam ponudi vse potrebne podatke, da jih ni treba vedno vnašati ročno. Enako velja za plače, pri teh je fleksibilnost pri obračunavanju ključnega pomena, saj imamo pogosto opravka s kakšnimi spremembami, dodatki in podobno.

Za popoln nadzor nad obračunom prispevkov in plač skrbijo napredni računovodski programi, ki nam delo na tem področju res močno olajšajo.

Obračun prispevkov za samostojne podjetnike

Zelo dobrodošle so te funkcije tudi za samostojne podjetnike in druge manj zahtevne podjetnike. Nekateri sploh ne koristijo storitev računovodskega servisa, drugi pa imajo osnovne pakete, ki podjetniku še vedno puščajo veliko dela. Ravno v takšnih primerih pride program za računovodska opravila še kako prav, saj ne moremo pričakovati, da bo podjetnik to delo stalno opravljal kar ročno.

Vsekakor je priporočljivo, da samostojni podjetnik sodeluje z računovodskim servisom, v tem primeru že lahko pričakuje tudi avtomatski obračun prispevkov vsak mesec. Sodelovanje pa si na različnih področjih poenostavi prav s programsko opremo, ki skrbi za odličen pregled nad poslovanjem in avtomatsko pripravo pomembne dokumentacije za računovodstvo. Tako pridejo tudi za manj zahtevne podjetnike pogosto v poštev napredni računovodski programi, ki se jih splača s pridom izkoristiti.

Kateri program za obračun prispevkov izbrati?

Za kar najboljšo izkušnjo se splača izbrati program, ki na enem mestu združuje celo zbirko uporabnih funkcij. Seveda mora vsak podjetnik sam poznati svoje potrebe in ugotoviti, katere funkcije mu bodo dejansko koristile. Končna izbira je odvisna od lastnosti podjetja in potreb podjetnika, a računamo lahko na to, da bodo med najbolj atraktivnimi možnostmi tisti programi, ki na trgu tudi sicer izstopajo s svojimi naprednimi funkcionalnostmi, tudi če so morda v izhodišču bolj prilagojeni zahtevnejšim uporabnikom. Še vedno namreč omogočajo enostaven obračun prispevkov in poenostavijo tudi druge pogoste opravke.

Dodaj odgovor