Centrifugalni električni sokovnik ali juicer za hladno sočenje?

Na trgu obstaja več različnih vrst kuhinjskih aparatov za sočenje sadja in zelenjave in pripravo okusnih napitkov, sokov in smoothijev. Ustrezna izbira naprave je odvisna predvsem od vaših želja in potreb, pri tem pa je dobro poznati določene razlike, saj se električni sokovnik za hladno stiskanje v določenih značilnostih razlikuje od centrifugalnega juicerja, ki je cenovno dostopnejši.

Centrifugalni blender pridobiva sok tako, da živila potiska skozi kovinski zaslon, pri čemer uporablja centrifugalno silo z zelo hitrim vrtenjem. Na drugi strani pa je juicer za hladno sočenje sadja in zelenjave narejen tako, da proizvaja hladno stiskan sok s pomočjo dvostopenjskega mletja in stiskanja. Ta metoda ustvari zelo kakovosten in hranilno bogat napitek. V nadaljevanju predstavljamo ključne značilnosti obeh vrst kuhinjskih aparatov.

Tradicionalni centrifugalni električni sokovnik

Centrifugalni juicer predstavlja tradicionalno in najpogostejšo vrsto aparata za pripravo napitkov, pri čemer uporablja kovinska rezila, ki se vrtijo proti filtru, kateri s centrifugalno silo loči sok od sadja in zelenjave. Blender je sestavljen iz različnih posod, zato da lahko zadrži sok na eni strani, kašo pa na drugi strani.

Problematični aspekt tega aparata je v tem, da se kovinsko rezilo zelo hitro vrti, zato prihaja do proizvodnje toplote, ki uničuje zdrave encime, vitamine in minerale, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi. Hranila zaradi vročine tudi oksidirajo in tako sokovi in napitki postanejo manj hranljivi, še posebej, če ta del primerjamo z aparatom za hladno stiskanje.

Sicer pa centrifugalni električni sokovnik omogoča zelo hitro sočenje zelenjave in sadja, zato boste prihranili na času. Aparat je uporaben za vse, ki ste vedno v časovni stiski in nimate časa uporabljati juicer za hladno stiskane sokove. Vendar je dobro pri tem vedeti, da boste v telo vnesli mnogo manj vitaminov in mineralov iz sadja iz zelenjave, saj encime in hranila uniči toplota, ki jo proizvede centrifuga stiskanja in sočenja.

Električni sokovnik za hladno stiskanje

Juicerjem za hladno stiskanje, ki so lahko vertikalni ali horizontalni, pravimo tudi hidravlični ali pnevmatski sokovniki. Imenujemo jih tudi dvostopenjski juicerji, saj v postopku sočenja uporabljajo dve stopnji, pri čemer najprej sesekljajo oziroma zmeljejo živila v konsistenco mokaste kaše. V tem delu aparat samo nareže sadje in zelenjavo na zelo majhne koščke, zato še ne pride do črpanja soka. Nato pa aparat počasi izloča sok s stiskanjem kaše pod močnim pritiskom.

Električni sokovnik za hladno soočenje deluje veliko počasneje kot centrifugalni juicerji, saj je tehnologija izdelana za nizko obratno delovanje. Njegova hitrost je okoli 80 do 100 vrtljajev v eni minuti. Pri sočenju se ne ustvarja dodatna toplota, zato sok oziroma napitek zadrži vse encime, minerale, vitamine in vlaknine iz svežega sadja in zelenjave. Tako lahko uživate v izjemno svežih, zdravih in zelo hranljivih napitkih, ki so rezultat počasne metode ekstrakcije in sočenja. Rezila se zelo počasi vrtijo, kar vpliva tudi na daljšo življenjsko dobo aparata.

Dodaj odgovor