Komu se priporoča varno investiranje?

Varno investiranje je vedno pametna ideja, saj bomo imeli svoja sredstva na varnem, brez tveganja za velike izgube. To je seveda zelo dobrodošlo, a takšne investicije imajo tudi nekatere pomanjkljivosti, ki jih je treba poznati. Na koncu se seveda izkaže, da je odločitev za posamezne investicije sestavljena iz mnogih dejavnikov, stopnja tveganja morda sploh ni odločilni faktor.

O tem, kakšne kriterije bomo postavili pri izbiranju med različnimi investicijskimi možnostmi, se seveda odločamo sami. Vsak investitor ima svoja pričakovanja in se lahko sam odloča o tem, kakšna stopnja tveganja je še sprejemljiva.

Varno investiranje ni vedno samoumevna izbira

Gotovo se zdi, da je varno investiranje kar samoumevna izbira, saj pri investicijah vedno pazimo na tveganja in nočemo izgubljati svojega denarja. A nekaterim to ni prioriteta, zato takšne investicijske opcije niso vsem zelo atraktivne.

Stopnjo tveganja bodo skrbno spremljali tisti, ki želijo investirati večji del svojih prihrankov, sploh če gre za denar, ki ga res ne smemo izgubiti. Na drugi strani imamo investitorje, ki imajo na razpolago sredstva, s katerimi lahko brezskrbno preizkušajo svojo srečo tudi pri bolj tveganih, a tudi bolj donosnih investicijah. To so investitorji, ki imajo glavnino svojih sredstev že v varnih investicijah, preostanek pa želijo razpršiti in na ta način izkoristiti tudi prednosti bolj tveganih investicij. Gotovo torej ne moremo zatrditi, da je varno investiranje pravi odgovor v prav vsakem primeru.

Dobro moramo poznati svoja pričakovanja in zahteve, da bomo lahko z izbiro pravih investicij prišli do kar najboljše izkušnje.

Varno investiranje je priporočljivo za začetnike

Vsekakor pa lahko varno investiranje priporočimo začetnikom, ki še nimajo veliko izkušenj v svetu investicij. Izkušnje pridobivamo z investiranjem, od izbranih investicij pa je odvisno, koliko nas bodo lekcije stale. Če se odločimo za tvegane naložbe, se bomo gotovo veliko naučili, a običajno bo to posledica velikih izgub. Na drugi strani nam varno investiranje ponuja bolj prijazno pot do znanja in izkušenj, hkrati pa dobimo tudi dobrodošel dodaten dohodek.

Začetniki bodo izkoristili prednosti manj tveganih investicij. To so opcije, ki omogočajo nabiranje izkušenj, gotovo je bolj prijetno spremljati postopno rast vrednosti investicij, kot da bi trepetali ob vsakem premiku na bolj tveganih trgih. Tako je varno investiranje zelo priporočljivo tudi za tiste, ki vlagajo večje zneske, saj si v takšnem primeru visokih tveganj preprosto ne moremo privoščiti.

Varno investiranje za tiste, ki iščejo visoke donose

Jasno je, da stopnja tveganja ni edini kriterij pri iskanju dobrih investicij, ravno zato varno investiranje ni vedno prava izbira. Vedno bomo tveganja primerjali s pričakovanimi donosi in se odločili, ali razmerje ustreza našim namenom ali ne. S čim nižjim tveganjem želimo priti do čim višjih donosov, kar je včasih možno, po navadi pa se izkaže, da ob nizki stopnji tveganja pač ne moremo pričakovati veliko zaslužka. Najbolj atraktivne opcije za varno investiranje sicer imajo kakšnih pet odstotkov obresti na letni ravni, pogosteje pa najdemo varne naložbe z zgolj odstotkom obresti. Za končno zadovoljstvo mora torej vsak investitor najti pravi kompromis na podlagi svojih prioritet pri tveganjih in donosih.

Dodaj odgovor