Program za vodenje računovodstva ni le za izdajanje računov

Večina podjetnikov pri poslovanju uporablja program za vodenje računovodstva. To je izredno uporabna programska oprema, sploh če se poslužimo kakšnih bolj naprednih programov. A le redko podjetniki zares izkoristijo vse funkcije, ki jih ta orodja ponujajo, po navadi se omejijo le na osnovne funkcije, kot je izdajanje računov. Čeprav res večino rednega dela opravimo z osnovnimi funkcijami, je pametno poznati tudi druge možnosti, ki jih programi ponujajo.

Z naprednimi funkcijami se bodo seveda radi seznanili predvsem zahtevnejši uporabniki. To so večja podjetja, ki imajo pri svojem delu z računovodstvom veliko dela, a tudi drugi podjetniki, ki želijo svoje poslovanje čim bolj poenostaviti. Dober program za vodenje računovodstva lahko naredi veliko razliko pri vsakodnevnih opravilih ali pri občasnih izzivih.

Kaj vse lahko opravi program za vodenje računovodstva?

Sodobna programska oprema te vrste je zelo napredna. Pomaga pri praktično vseh opravkih, ki jih imamo z računovodstvom, pa tudi pri mnogih drugih nalogah, s katerimi se srečamo pri poslovanju.

Najbolj koristne so za večino uporabnikov osnovne funkcije. To je izdajanje računov, vodenje evidence, priprava poročil o prodaji … Program lahko pomaga tudi pri delu s prejetimi računi in pri upravljanju strank. Zelo pomembno je, da imamo možnost obračunavanja različnih davkov in prispevkov. Med ključnimi osnovnimi funkcijami je na primer obračun DDV in obračun obresti.

Dober program za vodenje računovodstva bo pomagal pri obračunavanju prispevkov, kar je zelo uporabno za samostojne podjetnike. Za večja podjetja je nepogrešljivo obračunavanje plač in dohodnine, priprava obrazcev za vzdrževane družinske člane in druge funkcije, ki pomagajo pri upravljanju kadra. Vse to so lahko že napredne funkcije, ki jih ne bo imel vsak računovodski program.

Program za vodenje računovodstva uporabljajo tudi računovodski servisi

Funkcije računovodskega programa so zelo dobro prilagojene potrebam uporabnikov. Na eni strani so to podjetniki, ki se srečujejo z raznimi konkretnimi opravki pri upravljanju poslovanja svojega podjetja. Na drugi strani pa je pogosto računovodski servis, ki skrbi za pripravljanje in knjiženje dokumentacije ter za mnoga druga opravila, ki jih program za vodenje računovodstva lahko poenostavi.

Sam program seveda ne zmore opraviti vsega, zato še vedno potrebujemo računovodske strokovnjake. Bodo pa tudi računovodski servisi lahko dobro izkoristili funkcije naprednih programov, kar pomeni, da lahko pričakujemo enostavno in ugodno poslovanje. Pogosto je možno opraviti vse kar na daljavo, saj program za vodenje računovodstva omogoča enostavno deljenje dostopa do dokumentacije.

Kateri program za vodenje računovodstva izbrati?

Izbira pravega računovodskega programa je seveda prepuščena vsakemu posameznemu podjetniku. Ponudba je široka in morda se bo kar težko odločiti, vedno pa se lahko orientiramo po tem, kakšne potrebe dejansko imamo. Včasih so napredne funkcije povsem odveč in je bolje izbrati enostaven program. Pogosto pa se izkažejo prav napredne funkcije za najbolj koristne in je pametno investirati v boljši računovodski program. Vsekakor pa se splača premisliti o tem, pri čem nam lahko dober program za vodenje računovodstva dejansko pomaga, saj o tem verjetno nimamo prave predstave. Če takšna orodja dobro implementiramo, bo poslovanje veliko bolj elegantno, enostavno in ugodno.

Dodaj odgovor