Faktorinška podjetja so cenejša kot posojilodajalci

Povpraševanje po faktorinskih podjetjih je v zadnjih letih visoko v porastu. To je posledica dejstva, da so sposobna pomagati organizacijam s kratkoročnimi sredstvi, ko poslovneži in lastniki podjetij ne morejo dobiti posojila od drugih posojilodajalcev. Večina posojilodajalcev namreč zahteva, da je podjetje že več let v poslu in v teh letih ustvarja dobiček.

Poleg tega, se običajni posojilodajalci radi primejo premičnin in nepremičnin, kot so oprema, stroji in stavbe. S tem si zagotovijo, da bo podjetje vrnilo denar, če jim ga ne bo, bodo obdržali premičnino ali nepremičnino. Faktorinška podjetja, s svojimi storitvami podjetnikom ponujajo financiranje, v zameno, da odkupijo račun, ki ima višjo vrednost.

Kako storitev deluje?

Ko podjetje proda račun faktorinškemu podjetju, storitvi rečemo faktoring. To je dober način za financiranje različnih kratkoročnih denarnih primanjkljajev. Obstajajo številne prednosti te storitve. Strošek je veliko nižji od navadnega posojila, saj na primer nima obresti. Poleg tega ima podjetje nadzor nad vsem denarjem.

Najlažje si faktoring predstavljate tako. Podjetje proda račun faktorinškemu podjetju za nižjo vrednost, kot je vrednost računa. Tako podjetje, namesto da bi čakalo 45 dni na plačilo računa, takoj pridobi denar. Dolžnik mora nato račun plačati faktorinškemu podjetju. Razlika med znižano ceno računa, ki jo je faktorinško podjetje plačalo podjetju, in med originalno vrednostjo računa, faktorinško podjetje dobi kot zaslužek.

Faktoring ali kredit?

Krediti bank (Vir – Bigstockphoto.com)

Kako izbrati pravo faktorinško podjetje?

Preden se odločite za pravo podjetje, preverite zgodovino delovanja podjetja, saj je na trgu zaradi vedno večjega povpraševanja veliko novih ponudnikov in niso vsa enako dobra. Prav tako preverite, kako deluje. Vsako podjetje ima svoj slog delovanja in zahteva drugačne postopke ter ceno.

Dodaj odgovor