Spirulina v prahu je izjemno bogata z mnogimi hranili

Spirulina v prahu se že stoletja uporablja kot naravni vir hrane in velja za super živilo v številnih državah sveta. Uvrščamo jo med cianobakterije ali modro zelene alge, ki rastejo tudi v ekstremnih pogojih, ki niso gostoljubni za večino organizmov, ki prebivajo v vodi. Običajno jo gojijo v umetnih in naravnih jezerih ter jo nato nabirajo ročno in predelajo v kapsule, tablete ali prah.

Morska alga nudi številne koristi za zdravje, saj se ponaša s 60 odstotno vsebnostjo beljakovin. Vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga zelenjava. Hkrati je bogat vir beta karotena, različnih mineralov in gama linolenske kisline, ki je pomembna esencialna maščobna kislina. Uživamo jo lahko v različnih napitkih, smoothijih, jogurtu in drugih živil.

Spirulina v prahu kot bogat vir hranil

To super živilo so uživali že starodavni Azteki, saj so vedeli, da je polno hranil. Alga je postala spet priljubljena, ko je NASA predlagala, da bi jo lahko gojili v vesolju, da bi astronavti dobili v telo pomembna hranila, ki jih potrebujejo. Ena žlica posušene alge namreč vsebuje veliko beljakovin, vitaminov B1, B2 in B3, baker, železo, magnezij, kalij in mangan.

Poleg tega ima enaka količina le 20 kalorij in 1,7 grama prebavljivih ogljikovih hidratov. Gre za eno izmed najbolj hranljivih živil na svetu. Vsebuje tudi omega 6 in omega 3 maščobne kisline v ustreznem razmerju ter esencialne aminokisline. Če na dan zaužijemo eno manjšo žličko posušene alge, dobimo v telo skorajda vsa pomembna hranila, ki jih telo potrebuje.

Spirulina v prahu s številnimi koristmi za zdravje

Dodatek k prehrani iz alg ima močne antioksidativne in protivnetne lastnosti, zato pomaga pri preprečevanju kroničnih vnetij in ščiti pred oksidativnimi poškodbami. Glavna sestavina se imenuje fikocianin. To je antioksidativna snov, ki daje algi edinstveno modro zeleno barvo, in zavira tvorbo vnetnih signalnih molekul.

To super živilo ima tudi druge koristi za zdravje. Gama linolenska kislina ohranja zdrav živčni sistem. Hkrati pa je alga znana tudi po tem, da povečuje raven energije, zmanjšuje raven holesterola, pomaga izboljšati imunski sistem ter delovanje jeter in ledvic. Uporablja se tudi za omilitev simptomatike pri boleznih srca in ožilja ter pri diabetesu. Priporoča se tudi vsem, ki se borijo s pomanjkanjem železa v krvi.

Kako uživati dodatek k prehrani?

Majhno žličko posušene alge lahko vmešamo v kozarec vode ali soka in vsebino popijemo. Lahko pa prah vmešamo tudi v osvežilni smoothi. Že majhna količina globoko pigmentirane alge bo barvo pijače obarvala v temno modro-zeleno. Njen okus je rahlo slan kot okus morske zelenjave, zato lahko ta okus omilimo, če algo vmešamo v sadni sok ali bolj gost napitek z okusom.

Posušeno algo pa lahko dodamo tudi v nekatera živila, ki jih želimo speči. Pri tem ne gre pretiravati, zato da hrana ne bi dobila preveč močnega okusa. Kar se tiče dnevnega odmerjanja se priporoča odmerek od 11 do 20 gramov. Spirulina v prahu je primerna tudi za otroke, vendar v nižjih odmerkih, tja od 3 do 10 gramov na dan, kar je ena manjša čajna žlička.

Dodaj odgovor