Vsako podjetje potrebuje program za vodenje računovodstva

Težko si predstavljamo, da bi lahko podjetje vodili brez pomoči računalnika, še posebej, če uporabljamo program za vodenje računovodstva. To je namreč izredno koristna programska oprema, ki nam priskoči na pomoč ob najbolj zamudnih in zahtevnih opravkih, zato je vsekakor razumljivo, da na sodobno tehnologijo prisegajo tudi tisti podjetniki, ki se sicer ukvarjajo s kakšnimi dejavnostmi, ki z računalniki nimajo nobene veze.

Vsako podjetje lahko izkoristi prednosti, ki jih ponujajo napredni računovodski programi. Navsezadnje se vsak podjetnik srečuje z enakimi nalogami pri vodenju podjetja, to so nekateri opravki, ki niso odvisni od vrste dejavnosti oziroma gospodarske panoge, v kateri podjetje posluje. Kaj vse lahko program za vodenje računovodstva opravi za sodobno podjetje?

Program za vodenje računovodstva je bolj uporaben, kot si mislite

Tudi tisti, ki računovodska opravila v veliki meri prepuščajo računovodskemu servisu, bodo tak program lahko dobro izkoristili. Gre namreč za uporabno orodje, ki pomaga pri vsakdanjih opravilih:

  • Izdajanje in prejemanje računov
  • Vodenje evidence poslovanja
  • Priprava dokumentacije in poročil
  • Obračunavanje plač, prispevkov, olajšav …

Že preprost program za vodenje računovodstva ponuja te funkcije, naprednejša programska oprema pa se še bolj integrira v poslovne procese podjetja in lahko pomaga tudi na drugih področjih.

Zato ima vsekakor vsako podjetje dobre razloge za to, da razišče ponudbo na področju programske opreme za računovodska opravila. Tu boste našli kar nekaj zanimivih opcij, ki se dobro prilagajajo različnim vrstam podjetij in potrebam različnih podjetnikov.

Kateri program za vodenje računovodstva izbrati?

Verjetno bo kar težko izbrati pravi program za vodenje računovodstva. Tu je namreč kar nekaj izbire, funkcionalnosti pa se lahko precej razlikujejo. Največji dejavnik, ki odloča o izbiri, so zato potrebe uporabnika.

Manjši podjetniki bodo zadovoljni že z osnovnimi funkcionalnostmi, tako je dober program za vodenje računovodstva zanimiv tudi za samostojne podjetnike. Ti imajo na voljo cenovno ugodne in preproste opcije, to so enostavni računovodski programi, namenjeni pretežno izstavljanju računov in vodenju evidence. Nekatere programe te vrste je možno dobiti celo brezplačno.

V večjih podjetjih potrebujemo boljše programe, ki imajo širši nabor specialnih funkcij. Pozorni smo na to, da program za vodenje računovodstva omogoča obračunavanje plač, prispevkov in olajšav. Veliko dela je z obračunavanjem DDV-ja. Velika prednost je tudi to, da se program lahko povezuje s programsko opremo računovodskega servisa, dobrodošla pa bo tudi integracija z drugimi poslovnimi sistemi.

Program za vodenje računovodstva prinaša zanemarljive stroške

Nekateri podjetniki so zaskrbljeni, češ da bo program za vodenje računovodstva nepotreben strošek. A v resnici to ni nobena obremenitev za proračun podjetja. Pravzaprav so nekateri programi te vrste celo brezplačni, sploh za tiste, ki potrebujejo le program za izdajanje računov. Tudi boljši programi pa so presenetljivo poceni, tako lahko dobimo dober program že za deset ali dvajset evrov mesečno.

Pogosto nam ustrezno programsko opremo ponudi tudi računovodski servis, s katerim sodelujemo. To je praviloma najboljša rešitev, saj bo program za vodenje računovodstva ugodnejši, predvsem pa omogoča zelo praktično poslovanje na obeh straneh. To je dobra izbira tako za velika kot za manjša podjetja.

Dodaj odgovor