Blagovna znamka

Blagovna znamka je beseda ali simbol, ki se uporablja za identifikacijo določenega prodajalca oziroma proizvajalca. V gospodarskem prometu le ta omogoči razlikovanje blaga oziroma storitev enega podjetja od storitev ali blaga drugega podjetja. Potrošnikom znamka sporoča ugled, kakovost, zanesljivost in varnost ter pomeni orodje oglaševanja in prodaje.

Porabniki s(m)o iz dneva v dan zahtevnejši in želimo za svoj denar le najboljše, zato med vsemi izdelki ali storitvami izberemo vedno le najboljše in tisto kar nam prinese lagodje ter srečo na kar se da ugoden način.

Označevanje blaga z določenimi simboli in znaki namenjeni sporočati potrošniku od kje blago izvira, sega daleč v preteklost. Trgovci so že zgodaj začeli uporabljati raznorazne simbole s katerimi so razlikovali blago med seboj. Že v času starih Rimljanov in Grkov je bilo običajno, da so urezovali raznorazne znake v glinene posode, največkrat so bile to inicialke imena avtorja izdelka. V srednjem veku so se začele opredeljevati mnoge podrobnosti glede pravic izkoriščanja blagovne znamke.
Ob koncu 16. stoletja je tako imel vsak trgovec že svojo lastno znamko, s katero je lahko opredelil čemu je izdelek ali storitev namenjena.

Kot lahko sami vidimo, se znamke uporabljajo že stoletja, že od takrat, ko se s posamezno trgovino oziroma dejavnostjo ni ukvarjala le ena oseba, ampak različne osebe, ki so prodajale blago določene vrste na istem trgu ali v istem mestu. Z zmedo na tržišču je tako postala potreba po identifikaciji blaga različnih trgovcev. Primerno sredstvo označevanja so poimenovali blagovna znamka. Ta je postala sestavni del poslovanja, zato jo pravo obvaruje pred zlorabo in uporabo enakih znakov ali simbolov drugih oseb.

Znamko varuje znak, pod katerim pravne ali fizične osebe na trgu ponujajo svoje blago ali storitve. Da bi pa bila vsaka verodostojna, jo je potrebno registrirati, ker lahko le na tak način tržni subjekti razmeroma enostavno uveljavljajo pravice v primeru sporov in kršitev.

Ko registriramo znamko moramo vedeti kakšen znak sploh lahko registriramo. Simbol, znamka mora biti privlačna za ciljno skupino uporabnikov in ne smemo si dovoliti, da bi potrošniki dobili napačno predstavo o našem podjetju, zato moramo pri izbiri prave resnično razmisliti o tem, kaj nas najbolje predstavlja kot podjetje.

Blagovne znamke predstavljajo status v družbi, življenjski stil, ”bahanje” med najstniki, ločevanje revnih in bogatih ali le utrditev podobe o sebi. Denarni vložek v ime blaga doprinese veliko nepravilnosti v razmišljanju človeškega uma. Velikokrat se zgodi, da ljudje razmišljajo površinsko in sodijo sočloveka po tem, kaj ima na sebi in kaj ga obdaja.

Vsi si želimo le eno, da bi nas družba in svet, ki je vsak dan hujši, sprejela. Zato se poraja nova težava v industriji blagovnih znamk imenovana ponarejanje. Proizvodnja ponaredkov je postala prava industrijska panoga, saj gredo vsi produkti v promet predvsem na neorganiziranih in nezahtevnih trgih. Lastniki blagovnih znamk ugotavljajo, da so nekateri ponaredki tako zelo dobri in na pogled težko ločljivi, tako da je njihovo pristnost mogoče preveriti le s kemičnimi in drugačnimi analizami.

Dandanes so znamke prisotne na vsakem koraku, saj nam kot končnim uporabnikom nudijo oporo pri nakupu in prihranek na času. Na trgu bo vedno več znamk, imen, simbolov. Proizvajalci bodo vedno močneje tekmovali med seboj in le od nas je odvisno, kateri bomo podarili pokal.

Dodaj odgovor